NEKAŽNJENI ZLOČIN

NEKAŽNJENI ZLOČIN


U noći između 25. na 26. 04. 2010. godine u porodičnu kuću porodice Aranđelović je nasilno ušao komšija Marjanović Andrija zajedno sa svojom suprugom Jasminom.
Između jedan i pola dva sata poslije pola noći, u snu je g-đa Spasenija Aranđelović osjetila gušenje, tj, davljenje.
Grcala je, otimala se, uzalud! Andrijine ruke su bile čvrsto stisnute oko vrata uz podizanje od kreveta prema plafonu.
Sva izbezumljena se otimala bezuspješno, a njen suprug ga je molio i vukao za vindjaknu da ga odvoji ali uzaludno, zatim svoju žtrvu je Andrija Marjanović bacio sa kreveta na fotelju preko stola.
Zatečena prestrašena bez imalo snage iz sna, drhtala je na fotelji ne znajući spava li ili je budna…
Uslijedila je bujica psovki i uvreda, koje ne navodimo, jer se ispostavilo da je to sve sporedno.
Mnogo gore od toga, što je napadnuta i praktično bila na ivici smrti, je činjenica da je onako pod uticajem alkohola i očito ne razmišljajući mnogo, Andrija nagovjestio šta je uzrok njegovog upada i napada na g-đu Spaseniju.
Pomenuo je Danijelu, njenu ćerku, koja je poginula 25.11.2002. godine, pod još nerazjašnjenim okolnostima, a u cijelom događaju je imao udjela i Andrija.
Naime, tom prilikom on je svojim vozilom pratio Danijelu i u zapisnik izjavio da nije vidio nista, niti nesrecu niti vozilo, niti nekoga drugog na cesti…
Te noći, međutim, na pitanje, šta je razlog njegovog upada i šta se to desilo one noći, tj. šta zna o tome, rekao je:
ZNAM SVE, ALI NEĆU NIŠTA DA VAM KAŽEM!
Zapisnik njegove izjave o tome slijedi:
Dakle tada je tvrdio da ništa ne zna i da ništa nije vidio. Sada međutim dolazi u kuću Danijeline porodice, želi da ubije majku i cijelu porodicu, navodeći da je uzrok tome Danijelina pogibja.
Razmišljajući kasnije o svemu, dolazi se do zaključka da je on nešto vidio ili čak vrlo vjerovatno bio odgovoran za nesreću, te da ga je to proganjalo toliko da se odrazilo u ličnom životu i odnosima sa suprugom Jasminom.
Mnoge nejasne i nedorečene radnje neposredno po pogibji Danijele, poslije tog napada su dobile sasvim novu dimenziju.
Andrija je danima javno pričao svima, da je Danijela sa prijateljicom Anom, bila pod uticajem alkohola i citiram njega, kako kaže da su popile još po 3 špricera. Mnogi su vjerovali da je to istina, te je čak i istražni sudija pominjao tu mogućnost, kao uzrok nesreće. No, analiza krvi Ane Kovačević, pokazuje da to nije istina.
Iako je obducent izuzeo krv Danijele zbog alko testa, ne postoji dokument u kome se iznose rezultati te analize, odnosno, zvanična informacija je bila, da ta analiza nikada nije izvršena.
Andrija je dakle na sve načine pokušavao da stvori sliku djevojaka, koje su se napile i krenule u smrt, a istovremeno se na duže vrijeme gubi trag njegovom vozilu, koje nikada i niko nije provjerio…
S obzirom da je zvanično vrijeme nesreće 23.10. dana 24.11.2002. što je dokumentovano u Zapisniku o uviđaju, koji je potpisao istražni sudija, a vrijeme smrti je 00.20. dana 25.11.2002. godine, očito je da je Danijela od trenutka nesreće, živjela još oko 70 minuta.
Iz izjava svjedoka i poznatog slijeda događaja, poznato je da je povrijeđena Ana Kovačević, prevezena relativno brzo taksi vozilom, koje je naišlo pored mjesta nesreće, dok su pojedine osobe, prisutne na licu mjesta, zadržavali povrijeđenu Danijelu, sve dok nije iskrvarila.
Stoga postoji sumnja da su određene osobe, a prije svega Andrija, počinile tada više krivičnih dijela i to ne samo neukazivanjem pomoći unesrećenoj Danijeli, nego i sprečavanjem drugih osoba da joj pomognu, te neobavještavanjem policije i bolnice, sa namjerom da Danijela iskrvari i umre, kako ne bi mogla ispričati istinu.
Radi se dakle o nizu radnji, usmjerenih ka oduzimanju života Danijele Aranđelović.
No, da bi se došlo do takvog zaključka, bilo je potrebno oko 18 mjeseci od napada! G-đa Spasenija je poslije izvjesnog vremena potrebnog za oporavak od šoka i bola, otišla na ljekarski pregled, pošto je njena druga ćerka, prijavila napad policiji! Pregledom su konstatovane povrede, nastale kao posljedica napada:
Potom je prijatelj odvezao do policijske stanice, gdje je dala izjavu o tom događaju i ostavila kopiju ljekarskog uvjerenja! Iako je tražila kopiju, zapisnika, nije ga dobila uz opasku da sve eventualne novosti može dostaviiti lično!
I vjerovala je g-đa Spasenija da istražni organi rade svoj posao, nadala se da osim razloga za napad na nju, saznaće i dugo skrivanu tajnu o pogibji ćerke Danijele! No poslije godinu i po nije bilo nikakvih obavjesti od policije, te spletom okolnosti, napadnuta žena, počinje da sumnja u to da je njena izjava sakrivena!
Koristeći se Zakonom o slobodi pristupa informacijama, traži se više podataka od javnih organa, a slijedi tekst jednog od tih zahtijeva, kojim se traži kopija izjave o napadu:
Tek poslije trećeg zahtijeva dolazi se do konkretnog odgovora u kome stoji NEVJEROVATNO, da nikada nije došlo do uzimanja izjave od napadnute, odnosno postaje jasno da je ta izjava NESTALA…
Potom se pokreće niz aktivnost da se taj pokušaj ubistva koji je zataškan ponovo prijavi, te da se uz pomoć unutarnje kontrole ustanovi, šta se desilo sa izjavom, datom neposredno poslije napada, na šta konačno stiže odgovor dana 14.06.2012. u kome se priznaju nepravilnosti u postupanju policije…
No mnogo šokantnija je druga informacija, do koje se došlo uz pomoć pomenutog zakona! Iako je porodica znala da Danijela Aranđelović, ćerka napadnute g-đe Spasenije, nikada nije konzumirala alkohol, poslije priča Andrije Marjanovića, njegove izjave u zapisnik i stava istrage da je alkohol uzrok smrti, opšte stvoreno mišljenje se nije moglo promjeniti među građanima.
I poslije 9 dugih godina LAŽI I PREVARE, PRIKRIVANJA MOTIVA UBISTVA, otkriva se istina, Alkohol test je izvršen i sakriven od porodice kako bi i istina o pogibiji ili možda ubistvu ostala zauvjek sakrivena…
Ostavljamo svakom da izvede sopstveni zaključak, a ponovo se slučaj aktuelizovao, te porodica očekuje novo otvaranje istrage s obzirom da se došlo do novih podataka, (član iz ZOKP-u "Obustava istrage" relevantni stav)!
(3) Tužilac, u slučajevima iz stava 1. tačka 2. ovog člana može ponovo otvoriti istragu ako se dobiju dodatne informacije koje pružaju dovoljno razloga za vjerovanje da je osumnjičeni počinio krivično djelo.
Ono što porodica i prijatelji tragično nastradale Danijele Aranđelović smatraju, na osnovu ovih ovde iznesenih i nekih drugih dokaza je to da je:
DANIJELA ARANĐELOVIĆ IZGUBILA ŽIVOT NEČIJOM VOLJOM I ŽELJOM, A NAPAD KOJI JE IZVEDEN NA NJENU MAJKU JE PRIKRIVEN IZ ISTOG RAZLOGA KAO I ALKOHOL TEST – DA SE ODGOVORNI ZA ZLOČIN ZAŠTITE…

Spasenija Aranđelović
Breze 216
75211 Kiseljak

Komentariši