ISTINA

AGONIJA DEVET GODINA…

ISTINA

Kako je zvanično predstavljeno Danijela Aranđelović je imala saobraćajnu nezgodu 24. 11. 2002. godine na magistralnom putu Orašje- Sarajevo, u naseljenom mjestu Ljubače u općini Tuzla?

UMRLA JE  DANIJELA I PRIJE NEGO JE UMRLA?

Te crne nedelje 24. 11. 2002. godine zadesila sam  se  u stanu na Stupinama, zajedno sa mojom starijom kćerkom, zetom, unukom i prijateljima. Nazvala me moja Danijela i obavijestila me je da je stigla iz Bizovačkih Toplica u Tuzlu i da se nalazi sa dragom svojom prijateljicom Kovačević Anom na Husinu, u kafiću, te da se neće dugo zadržavati, popiće sa Anom kafu i ide kući na Ljubače. Ja sam otišla uspavati unuku i sa njom sam zaspala.

U rano jutro oko 3 sata  25. 11. 2002. godine  mene  je probudila moja prijateljica Tomić Amira i saopštila mi je da je Danijela imala udes i da se nalazi u bolnici.

Brzo sam ustala iz kreveta i pojurila napolje.

Odmah ispred zgrade sam ugledala Marjanović Andriju, vjenčanog kuma moje starije kćerke i zeta i  moga prvog komšiju sa Ljubača. Upitala sam ga! Dado sine otkud ti ovdje?

Andrija je slijegao ramenima.

Svi zajedno smo otišli u bolnicu sa dva vozila. Mene su nekako ubijedili da sjednem u vozilo moga zeta, a Andrija je sjeo u moje vozilo koje je vozio prijatelj moga zeta.

Na ulazu u bolnicu bilo je mnogo poznatih i nepoznatih osoba, nisam obraćala pažnju, žurila sam u bolnicu da što prije saznam gdje je Danijela, na kom odjeljenju. Moja prijateljica Amira  Tomić je primijetila Paroka Jozu sa Aninim roditeljima, glasno je komentarisala zašto je došao Parok u bolnicu, nisam se obazirala na Amirino pitanje o Paroku, žurila sam da uđem što prije na vrata bolnice.

U holu bolnice dočekala me je medicinska sestra koja mi je saopštila da je Danijela u šok sobi, te da ne mogu ući dok ne dođe doktor. Ubrzo je stigao doktor i poveo je mene u prijem hirurgije. Ponudio mi da sjednem, ja sam ostala stojeći, odmah me je pitao! Koja mene djevojka interesuje? Dvije su dovežene, ja sam mu odgovorila obadvije, znala sam da je Ana bila u društvu sa Danijelom na Husinu.

Saopštio mi je doktor Anine povrede i rekao nažalost Danijela je dovežena mrtva, nisam mogla  povjerovati doktoru, istrčala sam napolje dozivao me plač starije kćerke, ona je molila boga da joj uzme pola života, pola od Nine, njene kćerke samo da joj Danijela preživi, nije znala  da joj je jedina sestra umrla.

Ja sam prišla vozilu u kojem je moja starija kćerka sjedila i rekla joj gotovo je mila, Danijela je umrla.

Čupala sam kose, pitala Andriju je li istina, Dado sine to nije istina molim te reci mi, a Andrija je govorio jeste istina je, Dana je htjela da pogine, bila je pijana, pitala sam ga pa gdje je to Dado bilo?, a Andrija odgovara, na Ljubačana kod stadiona, Danijela je htjela poginut, ispijala je špricer za špricerom i govorila hajde živjeli za moju smrt, hajde živjeli noćas ću poginut.

I tako skrhanoj od bola od saznanja da je Danijela umrla Andijina priča mi je parala srce, bila je  čudna njegova priča. Dobro sam poznavala moju kćerku Danijelu, znala sam da nikada Danijela nije konzumirala alkohol, Andrijina priča nikako se nije mogla uklopit u ličnost osobe kakva je bila Danijela, nisam tada ni mogla razmišljati čemu je njegova priča o pijanstvu možda poslužila.

Iz bolnice smo svi zajedno otišli našoj kući istim vozilima. Prošli smo pored mjesta gdje mi je Andrija Marjanović ispričao da se desila saobraćajna nezgoda, pošto sam se nalazila u vozilu moga zeta zamolila sam ga da prođe da ne staje na mjestu gdje se dogodila nezgoda, prošli smo, a zetov prijatelj i Andrija su se zadržali.

Stigli smo našoj kući, već su počeli da dolaze prijatelji i komšije, ubrzo su stigli prijatelj moga zeta i Andrija sa mojim vozilom.

Nastavio je Andrija da priča o pijanstvu pred gostima koji su dolazili našoj kući, ko bi od dolazećih gostiju pružio ruku da izjavi Andriji sućut odmah bi mu Andrija ispričao da je Danijela bila pijana.

Ja sam znala da je to laž,  zaleđena sam, nisam smjela da čujem zvono telefona, bojala sam se da me neće neko nazvati i da će mi ponoviti isto što mi je doktor rekao, nisam dozvolila da se prave posmrtnice, bojala sam se dana sahrane, bila sam svjesna, ali u grču, nisam mogla nikako prihvatit da je moja Danijela umrla.

Andrija je konstantno komunicirao sa Tomom (Tomislavom Ramljakom), koji je u našem komšiluku u blizini naših kuća imao vikendicu, koju je Andrija čuvao i održavao i vrlo često su zajedno u toj vikendici pravili druženja i gozbe, vikendicu koju je Andrija prije par godina  i kupio od Tomislava Ramljaka i danas u toj vikendici i živi sa suprugom Jasminom.

Sve informacije koje je Andrija dobijao od Tomislava Ramljaka, mi smo od Andije obavještavani.

Našoj kući je došao i Parok  Jozo da nam izjavi sućut i donio mi je Bibliju, govoreći mi da kada budem mogla da čitam Bibliju, da će mi čitanje Biblije dati smiraj i usput je pričao da su se one sudarile na Ljubačama sa nekim džipom, kada je pomenuo sudar, ja sam ga upitala! Koliko je moja Danijela bila živa? Parok  je odgovorio od prilike sat vremena…, a ja sam Paroka  na to pitala! Da li je nešto Danijela govorila, rekla? Parok mi je rekao jeste, rekla je! rolbanovi đip! Zatim je Parok rekao da ide kući da se malo odmori, umoran je, imao je burnu noć i doćiće ponovo kasnije dok se malo odmori.

Dolazio je Tomislav Ramljak ispred naše kuće i pozivao Andriju da izađe, kada se Andrija vratio u našu kuću, ispričao nam je, da je sudija Tomo došao da potvrdi da je Danijela bila pijana.

Andrija je dočekivao i ispraćao goste i usput svima pričao kako je Danijela bila pijana, slušala sam, ali nemoćna da promijenim Andrijinu priču. Cijelo naselje, grad i šire pričalo je da je Danijela bila pijana i da je imala sudar zato što je bila pijana.

Neki su pričali da im nije ni žao što je mlada Danijela poginula, jer je bila pijana i htjela je poginut. STRAŠNO!

Organizovala se  sahrana za  26. 11. 2002. godine za 14.sati, kako je rekao Parok da se agonija ne produžava. Andrija nam je saopštio da mu je Tomo ( Ramljak Tomislav) javio da će sahrana kasniti zbog obdukcije, konstantno je Andrija odžavao komunikaciju sa Tomislavom ramljakom, a sahrana je i kasnila.

Andrijinom pričom je osramoćena Danijela i cijela porodica iako mi znamo da Danijela nikada nije konzumirala alkohol,  crna mrlja ostala je punih devet godina.

Nakon nekoliko dana poslije nezgode,saznajemo da je naš komšija, Andrijin Tomo ( Tomislav Ramljak ) istražni sudija u uviđaju saobraćajne nezgode? Danijele Aranđelović, a da je Kovačević Danica tetka suvozača, saputnice  Kovačević Ane zamjenik Općinskog Tužioca, KOJA SLUČAJNOST…

Kada sam saznala da je naš komšija Ramljak Tomislav  učestvovao, rukovodio timom uviđajne ekipe zajedno sa zamjenikom Općinskog Tužioca  Kovačević Danicom, odlučila sam da odem u Općinski Sud da porazgovaram sa istražnim sudijom i zamjenikom Tužioca, taj dan nisam našla u sudu komšiju Tomislava Ramljaka, pronašla sam komšinicu, susjedu Kovačević Danicu, ljubazno me dočekala susjeda Danica, izjavila mi je sućut i ljubazno me tješila govoreći! Da trebam biti ponosita na kćerku koju sam imala, da je njoj mnogo žao Danijele, da kada se to desilo, Citiram „Začula sam jaku lupu, moja  mama je pomislila da nam neko obija kuću, a ja sam pogledala kroz prozor, vidjela dva fara i vidjela vozilo koje je sletilo sa ceste, bila sam se već spremala za spavanje, zagrnula sam džemper i brzo smo otrčale do vozila, kad u vozilu na zadnjem sjedištu dvije djevojke jedna preko druge, naša Ana se oglašavala plačući, govorila je, izvucite me! sve me boli!, dotrčao je i komšija Antić Andrija sa baterijom i brzo je zaustavio vozila, i njemu su dva mladića pomogla da izvuku našu Anu i prevezu odmah u bolnicu, a moja mama je milovala drugu djevojku po kosi i pitala je! Boli li tebe mila šta? a ona samo klima glavom lijevo desno, nisam ni znala da je vaša, neko je rekao da je Aranđelović, a ja sam pomisla nije to vaša nisam ni znala da ste se doselili na Breze, al svejedno žao mi je“ Završen citat. Pažljivo sam slušala Danicu šta priča, te sam je upitala; a zašto niste i Danijelu izvukli sa Anom iz vozila i poslali u bolnicu? a Danica je rekla, Citiram „mislili smo da je Danijeli slomljena kičma“ Završen citat. Na to sam se ponovo obratila Danici pitanjem! Pa već ste pomjerili Danijelu izvlačeći Anu, ako su kako si rekla  bile jedna preko druge, Danica je slegla ramenima.

Rekla mi je i to da je svakodnevno išla Tomi Tomislavu Ramljaku da vidi je li stigao zapisnik sa obdukcije da je imala grižu savjesti, možda su mogli i Danijeli pomoći da su je sa Anom izvadili iz vozila i poslali u bolnicu, ali kad je vidjela zapinik rekla mi je; Citiram:  „SVAKAKO BI DANIJELA UMRLA I DA SMO JOJ POMOGLI“…

Zamolila sam Danicu da ako je moguće dobijem fotokopiju dokumentacije o saobraćajnoj nezgodi, i  obećala mi je kada bude kompletirana može, donijeće sama našoj kući  i mome suprugu kako je rekla Boži doći izjaviti sućut.

Nikada Danica nije došla našoj kući da mom suprugu izjavi sućut, ni da donese obećanu kopiju spisa o saobraćajnoj nezgodi naše kćeri, naprotiv poslije kada sam dolazila u sud da pokušam dobiti fotokopiju spisa Danica je izbjegavala susrete samnom, usmjeravala me na svoju šeficu.

Zajedno sa mojim zetom sam otišla i kod našega komšije Ramljak Tomislava istražnog sudije u Općinski Sud.

I komšija Tomo Ramljak nam je izjavio saučešće i govorio da je njemu  žao Danijele posebice što  je Danijelu viđao u komšiluku kada je dolazio na Breze u svoju vikendicu.

Započeo je istražni sudija Ramljak Tomislav sa pričom. Citiram „Priča se da su djevojke imale sudar sa golfom dvojkom miš boje, i da je vozač pobjegao, a na kantonu tuzlanskom  dvadeset hiljada golfova dvojki, ko će ga sad pronaći, na to ga je moj zet Nermin upitao! Da li je Danijelino vozilo pregledano, vještačeno? Sudija Ramljak  je odgovorio nije, a čim bude bit ćete obaviješteni; zatim je ponovo Nermin upitao sudiju Ramljaka! Otkud sad priča o golfu dvojki miš boje?, a sudija  Ramljak mu je odgovorio, pa to je  po predpostavkama, zatim je sudija  Ramljak rekao da se priča i da su djevojke pile, da je Danijela bila pijana, i ako se ustanovi Danijela je za sve kriva, a ja sam na to odgovorila sudiji  Ramljaku, gotovo je,  da je i kriva, ali da je živa.

Čemer, tuga jad, bol do groba, Danijelina smrt je misterija.  Bila je Danijela Aranđelović stabilna i čvrsta ličnost, imala samo 22 godine života, obrazovana,  gorda i ponosita djevojka. Danijela je imala svoj cilj u životu…Smrt je Danijelu zaustavila, misteriozna smrt, umirala je bespomoćna u teškim mukama, umirala je na očigled Anine tetke Kovačević Danice i njene mame, umirala je na očigled Aninog tetka Antić Andrije, gušila se u svojoj krvi više od sat vremena, a zašto? Teška je Danijeli  smrt bila, a nije je takvu zaslužila, imala je samo 22 godine, ni mrava nije zgazila, volila je ljude, želila je da živi, volila je i Danijela život… A?

Nije Danijela Aranđelović bila pijana nikada, nakon devet godina , sramote i bola Danijelin skrivani nalaz je objelodanio istinu.  Danijela nema alkohola u krvi, uzorak za analizu uzet je na obdukciji 25. 11. 2002. godine, a mi smo ga napokon dobili 17. 11. 2011. godine, nakon devet godina, devet godina sramote, devet godina gaženja ljudskog dostojanstva po staroj poštenoj Tuzlanskoj porodici, devet godina pljuvanja po mrtvoj Danijeli.

Sahrana 26. 11. 2002. godine i kasni zbog obdukcije, a uzorci uzeti za alko test 25. 11. 2002. gosine na obdukciji.

Istinito, a  strašnije od scenarija spremnog za neki strašni horor  film, scenarij ne uptrijebljen za dramu  za  film…UPOTRIJEBLJEN!  Scenarij kojim  nam je režiser  na zadnju kopču preko grudi stegao kaiš, kojeg više nikada ne može ni sam otkopčati.

Nalaz alkohol  testa   0

Nezgoda se prema zapisniku o uviđaju dogodila u 23 sata i 10 minuta 24. 11. 2002. godine,

Policijska stanica obaviještena u 23 sata i 50 minuta 24. 11. 2002. godine  nakon 40 minuta,

Hitna pomoć obaviještena u 23 sata i 50 minuta 24. 11. 2002. godine, nakon 40 minuta, a Danijela svakim mitum gubi krv,

Povrijeđena saputnica Kovačević Ana  odmah po nezgodi izvučena iz vozila i transportovana u bolnicu,

Danijela Aranđelović bespomoćna se guši u svojoj krvi, umire u teškim mukama,

Šta rade na mjestu nezgode Kovačević Danica, njena mama, Antić Andrija i ko još, a ne obavještavaju 40 minuta ni policiju ni hitnu pomoć, a Danijela  krvari,

Hitna pomoć sa osobljem dolazi na mjesto nezgode ukazuju urgrntmu pomoć Danijeli i prevoze je u bolnicu, više od sat Danijela  se guši u svojoj krvi, na očigled…      ZAŠTO? 

Kome je bilo važno da Danijela umre?  ZAŠTO?  Ni mrava nije zgazila!

Moja kćerka je umrla u teškim mukama, znam ne može oživjeti, ali ovo je dug za istinu, dug  koji sam dužna Danijeli, dug  koji sam dužna  mladosti, dug prema budućnosti i Danijela je bila naša budućnost!

 

Spasenija Aranđelović

Breze 216  Općina Tuzla

Tel. 061 735 167

5 komentara

 1. Postovana gospodjo,
  Zar 9 godina ONI kriju istinu? Zasto?
  Mogu je kriti jos toliko, no NIKADA je nece moci SAKRITI!
  Istina uvek, bas uvek ispliva, jer joj je ime takvo – ISTINA!
  Cije li je samo to tajanstveno vozilo? Da li je ono kljuc ISTINE?
  Zelim Vam da konacno dosegnete istinu (i pravdu)!
  Znam da hocete, samo hrabro i uporno.
  Od tuzlanskog pravosudja (nazalost, ne samo tuzlanskog) nista me vise ne moze iznenaditi.

 2. Draga Spasenija,
  ISTINA se ne može sakriti, naročito o ovakvom bezočnom i suludom zločinu. Zločinci znaju šta su učinili, neće uspjeti pobjeći od sjene svog gnusnog zločina.
  Prekinuli su mladi život iz svoga hira, poigravajući se najosjetljivijim osjećanjima, ubivši Danijelu ubili su i njene najmilije, zasigurno neće pobjeći od zakona života i pravde.
  Neće im pomoći ni povezanost sa “visokim” osobama iz pravne vlasti, a žalosno je konstatovati da su i one upletene u zločin, odnosno da su ga čak i kreirale, jer zločin protiv čovječnosti ne zastarjeva i neminovno mora biti kažnjen.
  Ustrajte na putu do pravde, ona će sigurno doći.
  Pokondirene marionete u foteljama institucija kao što su kantonalni tužilac TK, DANICA KOVAČEVIĆ, zatim TOMISLAV RAMLJAK, izvršni sudija, pogrešno misle da su svemogući, gazeći dostojanstvo onih ispod sebe, svjesno zanemarujući činjenicu da smo i “mi dole” LJUDI. IMA JOŠ LJUDI, pomoćićemo vam i podržati vas, suosjećajući s vašim bolom i neutješnom tugom.

 3. u nadi da ce DANICA KOVACEVIC procitati ovaj komentar zelim da joj kazem.ZOMBI zeno dali mislis da ce crkveni oltar da opere tvoj grijeh koji si ucinila UBIVSI I PRIKRIVSI SVOJ ZLOCIN,ja tvrdim da nece nemozes ti mirno da spavas znajuci sto si ucinila jednoj mladoj djevojci koju si gledala kako umire i gusi se u svojoj krvi, zato ti neizmjerno zelim poruciti nastavi da ljubis crkvene oltare svim svojim srcem ali ostani da zivis tako kao do sada bez svoga potomstva i sa mislima koje te razdiru do trenutka kada sotona dodje po tebe. SRDACAN POZDRAV OD MIRE

 4. Mislim da se službena lica u foteljama, koje smo im mi “obični” ljudi obezbijedili, grdno varaju da će, zbog toga, što su na neki način zaštićeni svojim visokim položajem, ostati nekažnjeni za zločine, koje su počinili.
  Moramo svim pravnim sredstvima dokazati njihovu krivicu i ne dozvoliti da hodaju tu pred nama, šepureći se u sopstvenom saznanju o svojoj nepovredivoj pokondirenoj veličini.
  DANICA KOVAČEVIĆ – kantonalna tužiteljica, TOMISLAV RAMLJAK – istražni sudija, ZDENKO CIHLRAŽ- vještak, patolog, neka se dobro zapitaju šta su uradili i neka budu svjesni da za to moraju snositi zakonski propisane sankcije.

 5. Do jučerašnjih protesta za Dženana Memića nisam čula za Danijelu, bila sam dijete kad se to desilo. Mnogo mi je žao, gospođo, zbog Vašeg gubitka. Punu podršku imate, da istrajete u svojoj borbi za istinu i pravdu, i da konačno i Vi i Danijela nađete mir. Puno pozdrava

Komentariši